web analytics

Caterina Valente (93) overleden

De Italiaanse zangeres Caterina Valente is dood. Ze overleed op maandag 9 september in Lugano, haar thuis in Zwitserland. Ze is vredig ingeslapen in het bijzijn van haar twee zonen.

Caterina werd in 1931 in Parijs geboren en had veel muziek in haar bloed. Haar vader speelde accordeon en haar moeder, Maria Valente, was een van de beste muzikale clowns ter wereld. Maria Valente beheerste maar liefst 33 verschillende instrumenten. Samen met haar ouders en drie broers en zussen, waaronder Silvio Francesco die in 2000 overleed op 73 jarige leeftijd, reisde Caterina door Europa en stond ze op vijfjarige leeftijd voor het eerst op het podium.

Caterina wist toen nog niet dat ze in de loop van haar leven meer dan 1500 liedjes zou opnemen en meer dan 1000 optredens in shows en films zou maken. Na de oorlog werd de jonge vrouw verliefd op de Duitse jongleur Gerd Scholz met de artiestennaam Erik van Aro. Erik steunde Caterina in haar plannen om zangeres te worden. De twee trouwden in 1952 en kort daarna maakte Caterina haar eerste solo-opnames. Eerst zong ze jazz, maar er was meer vraag naar Schlager. En Caterina Valente was er erg goed in. Van haar liedje “Ganz Paris träumt von der Liebe” werden in 1954 alleen al in Duitsland meer dan 900.000 exemplaren verkocht. Tien jaar lang zou ze de bekendste schlagerzangeres zijn.

In die tijd ging ze vaak op tournee door Duitsland, ook met de Belg Bobbejaan Schoepen waarvan ze in 1960 het door hem gecomponeerde nummer Amicie Miei uit. In Nederland stond ze ook in de hitparades met de nummers Malaguena, The breeze and I, Siboney, Baiao Bongo en Fiesta Cubana. Het nummer Tiptipitipso was in 1958 haar eerste grootste hit in Nederland en België. Daarna volgde de hits Piove en nog beter deed het nummer Sweetheart, my darling, mijn schat/Bon giorno dat op nummer 1 kwam en maarliefst acht maanden in de hitparade stond.

Daarna volgde haar eigen televisieshow Bonsoir, Kathrin en speelde ze in films waarin ze vaak met Peter Alexander speelden. Eind jaren 60 liep haar populariteit terug en ging ze naar de Verenigde Staten. In 1971 verliet ze haar Duitse man Erik van Aro en een jaar later trouwde ze met de Britse componist en pianist Roy Budd. Acht jaar later was ook dat huwelijk voorbij. De afgelopen twintig jaar trad ze niet meer op en leefde ze een teruggetrokken leven in Lugano in Zwitserland waar ze op maandag 9 september 2024 in bijzijn van haar twee zonen een natuurlijke dood stierf. De begrafenis heeft in besloten kring plaatsgevonden.

1 gedachte over “Caterina Valente (93) overleden”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven