web analytics

Kerstin Ott overwint gokverslaving

Kerstin Ott, bekend van haar grote hit ‘die immer lacht’, heeft in het verleden openlijk geworsteld met een zware gokverslaving. In een eerlijk interview in het NDR-programma ‘Deep und deutlich’ sprak de 42-jarige over haar strijd, de impact op haar leven en hoe ze uiteindelijk de kracht vond om de verslaving te overwinnen.

Ott’s gokverslaving begon op jonge leeftijd, net toen ze 18 werd. Een onschuldig bezoek aan een amusementshal met vrienden veranderde haar leven ingrijpend. Terwijl ze eigenlijk van plan was om een potje pool te spelen, waagde ze een gok op een automaat en won direct 140 euro. “Ik dacht dat het makkelijk zou zijn. Zulk geld verdienen is leuk,” herinnert Ott zich. Maar wat begon als een gelukkige ervaring, groeide al snel uit tot een destructieve gewoonte. “Het duurde niet lang voordat ik verslaafd raakte.”

In de jaren die volgden, verloor Ott de controle over haar gokgedrag. Ze was zeven jaar lang verslaafd en vergokte naar eigen zeggen meer dan 100.000 euro. Op dat moment werkte ze als schilder, maar haar inkomen was niet langer voldoende om de verslaving te bekostigen. Ze begon haar klanten voor te liegen, vroeg vooraf geld voor materialen en gebruikte dit vervolgens om verder te gokken.

De situatie verergerde toen ze een opleiding bij de politie begon. Het lagere inkomen en de moeilijke omstandigheden op de barakken maakten het moeilijk voor haar om met de druk om te gaan. Uiteindelijk keerde ze terug naar haar geboortestad, maar haar leven kwam in een neerwaartse spiraal terecht. Werk en woonruimte waren moeilijk te vinden, en twee maanden lang leefden Ott en haar toenmalige partner in een auto of bij vrienden. “Het was geen leuke tijd,” vertelt ze. Maar juist deze moeilijke periode werd een keerpunt in haar leven. Kerstin realiseerde zich dat ze drastische maatregelen moest nemen om aan haar verslaving te ontsnappen.

In een moedige en ongebruikelijke stap besloot Kerstin Ott zichzelf te verbannen uit de gokhallen waar ze vaak kwam. Ze verspreidde briefjes binnen een straal van 50 kilometer rond haar huis waarop stond: “Ik ben gokverslaafd. Mijn naam is Kerstin Ott, jullie mogen me hier niet meer binnenlaten.” Ze erkent dat het ongemakkelijk voelde om deze speelhallen binnen te stappen en zichzelf zo te confronteren. “Ik voelde me een beetje dom,” zegt ze nu. Toch was deze drastische maatregel precies wat ze nodig had. Haar trots weerhield haar ervan ooit terug te keren naar de gokhallen.

Hoewel Kerstin haar gokverslaving heeft overwonnen, blijft ze zich bewust van het blijvende risico. “Ik weet dat als ik vandaag een euro in zo’n automaat gooi, het verhaal weer helemaal opnieuw begint,” geeft ze toe. Haar zelfdiscipline heeft haar geholpen om andere slechte gewoontes te doorbreken. Zo is de levenslange rookster gestopt met roken, drinkt ze al een tijd geen alcohol meer en volgt ze een veganistisch dieet – al geeft ze toe dat dit soms nog een uitdaging is.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven